S+265

S+265 Video Kompresija

Općenito o H.264 video kompresiji

Poznato je kako video materijal, bez video kompresije u izvornom obliku, zauzima enormne količine podataka. Npr. HD snimka trajanja 1 sat bez video kompresije, odnosno u izvornom obliku, 8 bitna u 25 fps, zauzela bi oko 500 GB podataka. Ako to usporedimo sa najpoznatijom H.264 video kompresijom koja bi isti takav video mogla spremiti u 34GB, postaje jasna važnost video kompresije.

Kako video kompresija radi?

H.264 kompresija funkcionira tako što analizira svaku sličicu u videu i koristeći matematičke algoritme predviđa ostale sličice u preddefiniranoj količini. Tzv “I” frame je stvarna slika, a “P” frame je predviđanje izgleda. To zapravo znači da su “P” frame-ovi ušteda u odnosu na prijenos i spremanje stvarnog nekompresiranog videa.

Koristeći dodatne algoritme, npr Varijabilni bit-rate i sl, prenose se samo izmjene pixela u odnosu na isti taj pixel u prethodnom frame-u. Ako se u 10 sličica (frame-ova) mijenja samo mali dio slike, zašto prenositi cijelu sliku? A ako se na slici apsolutno ništa ne miče, zašto išta prenositi, potrebno je samo prenijeti informaciju da se ništa nije promijenilo. Stoga se dodatne velike uštede dobivaju i primjenom varijabilnog bit-rate algoritma.

Sve navedeno je vrlo pojednostavljen opis rada video kompresije. H.264 video kompresija se koristi već više od desetljeća i spada u najrasprostranjenije korištenu metodu video kompresije.

 

H.265 video kompresija

Prije par godina, najavljena je H.265 video kompresija, koja se od najave do danas poprilično usavršavala i standardizirala. Razlozi zbog kojih se nije prije popularizirala je taj što je potrebna velika procesorska snaga kako bi se u realnom vremenu mogao kodirati i dekodirati video. Dosta vremena je trebalo proći dok H.265 nije postao podržan u grafičkim procesorima i čipsetima raznih proizvođača. Do tada je bilo moguće samo softversko dekodiranje, pa je za gledanje samo jedne kamere bilo potrebno imati vrhunski procesor koji bi bio opterećen na 100% samo gledajući jednu kameru.

Dodatni razlog u kašnjenju su i licenčna prava koja su vrlo skupa. Vlasnik H.264 i H.265 patenta je tvrtka MPEG LA. Svako korištenje njihove tehnologije, uključujući i prikazivanje videa unutar pretraživača (browsera), zahtijevalo je da tvrtka koja proizvodi browser mora platiti ogromne licenčne troškove. Prije nekoliko godina tvrtka Cisco je pokazala velikodušnost i platila ogromne licenčne troškove za H.264 video kompresiju kako bi mogla biti ugrađena u Firefox i još neke browsere. Nije za očekivati kako će se to ponoviti sa H.265 video kompresijom, no to nije razlog da se H.265 ne koristi u kamerama, snimačima, na računalnim programima koji koriste hardverski H.265  video dekoder ugrađen u grafičku karticu ili sami procesor.

S+265 video kompresija

Popularizacijom H.265 tehnologije koja je postala ugrađena u hardverske komponente, Tiandy je počeo sa prvim H.265 modelima, a paralelno razvijao vlastite prilagodbe algoritama kako bi postigao bolju kvalitetu uz manje zauzeće podataka pri spremanju i prijenosu.

Rezultat cijelog tog razvoja je vlastita patentirana S+265 tehnologija, koja u usporedbi sa H.265 tehnologijom ostvaruje 30% uštede u prijenosu i spremanju video materijala. U usporedbi sa H.264, ista ušteda iznosi čak 70%.

Kako se radi o patentiranoj tehnologiji, osim podatkovne uštede, S+265 omogućava enkripciju podataka od točke A (kamera), do točke B (snimač ili osoba koja gleda video materijal). U doba kada je privatnost podataka ugrožena na svakom koraku, spremanje osjetljivih informacija kao što je video materijal dodatno je zaštićeno primjenom S+265 tehnologije.